2010. október 27., szerda

Léptékhelyes, bekeretezett rajzlapokat tartalmazó sablonrajz létrehozása

Minden rajzfeladat előtt beállításokat kell tennünk. Azért, hogy ezeket a gyakran ismétlődő lépéseket megspóroljuk először egy sablonrajzot hozunk létre, amit később bármikor fel tudunk használni új rajz kezdésekor. Így csak egyszer kell beállítani a fóliákat, a szöveg és méretstílusokat, illetve az elrendezéseket a nyomtatáshoz.
A megoldáshoz a "Klasszikus AutoCAD" munkaterületet használtam. A sablonrajz létrehozásának lépései:

  1. Egy üres rajzot kezdünk a Gyúj paranccsal.

  2. A legfontosabb lépés a megfelelő Léptéklista létrehozása. A képernyő jobb alsó részén találhatjuk az új Feliratozáslépték listát. Először válasszuk ki az 1:1 léptéket. Majd a indítsuk el a Formátum menü-> Léptéklista parancsát. Kezdjünk azzal, hogy a nem kívánt léptékeket kijelöljük, majd megnyomjuk a Törlés gombot. Ha mm-ben dolgozunk más teendőnk nincs. De tegyük fel, hogy most cm mértékegységet használunk. Ezért módosítani kell a léptéklistát az alábbi táblázat alapján.

    Léptékmmcmm
    1:200200200.2
    1:100100100.1
    1:505050.05
    1:202020.02
    1:101010.01

    A listában válasszuk az 1:100-as léptéket nyomjuk meg a Szerkesztés gombot, majd javítsuk a Rajzi egységet 10-re.
    Ismételjük meg a javítást az 1:50 léptéknél, ott 5 Rajzi egységet adjunk meg. Az egyéb léptékeknek és mértékegységeknek megfelelő értékeket a táblázatban megtalálhatjuk. Pl. 1:200 lépték és méter esetén 0,2 Rajzi egységet kell megadni. Sajnos az AutoCAD mm-re beállított alap léptéklistával rendelkezik, cm és méter esetében nekünk kell a meglévő értékeket módosítani.

  3. Formátum menü-> Fólia paranccsal létrehozzuk a rajzoláshoz később használni kívánt fóliákat.

  4. A Formátum menüben a Mértékegység ablakban a Beillesztési léptéket cm-re állítjuk, azért hogy beillesztésnél a blokkok megfelelő méretűek legyenek.

  5. A következő lépés a feliratozáshoz tartozó szövegstílus beállítása. Ezt a Formátum menü Szövegstílus, Új opciójának megadásával tehetjük meg. Az AutoCAD 2008-tól kezdődően csak be kell ikszelni azt, hogy a szövegstílusunk Feliratozási/Annotatív, vagyis léptékfüggő. A "Papírtérszöveg magasságánál" kell megadni, hogy a nyomtatni kívánt terven hány milliméter magas legyen az adott szöveg. Ezért például a Kis szövegstílushoz kiválasztjuk az Arial fontfájlt, a magassághoz beírjuk a 2,5-öt. Közepes stílushoz pl 3,5-öt, míg a Nagy stílushoz 4,5 –öt írunk.

  6. Méretstílus beállítása.Méretezés->Méretstílus->Módosítás->Illesztés fülön kell a Méretobjektumok léptékénél a Feliratozási kapcsolót bejelölni, és máris léptékfüggővé válik a méretezésünk.

  7. A papírteres Elrendezések beállítását a Fájl-> Oldalbeállítás->Új menüben adhatjuk meg. Adjunk beszédes nevet az elrendezésnek pl.:100 A3. Kiválasztva a nyomtatót, és az A3-as lapméretet szinte kész is vagyunk, hiszen a Fekvő tájolást, a nyomtatási területnél az Elrendezés opciót a program automatikusan felajánlja. Nagyon fontos, hogy elrendezéses nyomtatás esetén a léptéket 1:1 alapértéken hagyjuk. Majd a nézetablaknak adunk később léptéket.


  8. Rajzlapkeret megrajzolása papírtérben. Az Elrendezésben fehéren láthatjuk az A3-as rajzlapot. Körben a szaggatott vonal jelzi a nyomtató margóját. Tehát az Elrendezésünk rajzlapkeretét szaggatott vonalon belülre kell megrajzolnunk, hogy az nyomtatásban is látható legyen. A papírtérben ugyanúgy rajzolhatunk, mint modelltérben, tehát a Téglalap paranccsal és Bszöveg paranccsal elkészíthetjük a keretünket. Papírtérben szinte egy valós rajzlapon dolgozunk, így itt a már nem rajzi egységekben, hanem milliméterben tudjuk megadni az értékeket. Piros téglalap jelzi a nézetablakot. A szín a fólia beállítástól függ. Érdemes létrehozni 1 nézetablak fóliát, melyet Noplot (Nem nyomtatható) állapotba kapcsolunk. Egyszer kattintsunk rá a nézetablakra, ekkor a megjelennek a kék fogópontok. Ha valamelyik kék pontra ráklikkelünk akkor a sarokpontokat nyújtani tudjuk.


  9. Igény szerint hozzunk létre A1-es A2-es elrendezéseket, az előző lépések ismétlésével. A keretet és a címpecsétet átmásolhatjuk egyik elrendezésről a másikra. Míg a címpecsét nagysága állandó marad, addig a keretet a lapbeállításnak és a nyomtató margójának megfelelően nyújtanunk kell.


  10. A Fájl menü Mentés másként parancsával elmentjük a sablonrajzot például cm_saját sablon.dwt néven. A Dwt kiterjesztést az AutoCAD akkor ad egy rajznak, ha a Fájltípusnál a legördülő listából kiválasztjuk az AutoCAD rajzsablon fájlt.


  11. Ha legközelebb új rajzot kezdünk (Fájl menü->Új), akkor a megjelenő listából válasszuk az előzőekben beállított és lementett cm_saját sablon.dwt fájlt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

AutoCAD nyelvi csomag telepítése