2010. október 27., szerda

Léptékhelyes rajzolás és elrendezések nyomtatása előre beállított sablonrajz segítségével

Egy épület alaprajzát kell 1:100-as és 1:50-es léptékben papírtérből kinyomtatni, úgy, hogy cm mértékegységben rajzoltunk és a tervünk A3-as és A1-es lapra fér rá. A megoldáshoz a "Klasszikus AutoCAD" munkaterületet használtam. Lépések:

  1. Új rajz kezdése sablon alapján. A Fájl menü->Új parancsára klikkelve a megjelenő listából válasszuk az előzőekben beállított és lementett cm_saját sablon.dwt fájlt. Ez az összes szükséges beállítást tartalmazza.

  2. Modelltérben Megrajzoljuk az épületet cm-ben. Bevált gyakorlat hogy a végtelen modelltérben egymás mellet elhelyezünk több rajzot pl.:alaprajzot, metszetet, homlokzatot.

  3. A rajzon elhelyezzük a Bszöveg paranccsal a léptékfüggő feliratokat majd a Hosszirányú méretezéssel a léptékfüggő méreteket. Sraffozunk, blokkokat illesztünk be.

  4. Az A3-as 1:100 tervlaphoz válasszuk az A3-as elrendezésünket, amit korábban a sablonban már létre hoztunk. Duplán kattintsunk a nézetablak közepébe. Ekkor a keretünk vastagabb lesz, ami azt mutatja, hogy ekkor étléptünk a modelltérbe. Lehet, hogy a rajzunkból semmi sem látszik, ezért adjuk ki a Nézet->Zoom->Terjedelem parancsot, ami maximálisra nagyítja a modelltér tartalmát. Majd a Tol paranccsal, vagyis az egér görgőjét nyomva tartva, tologassuk a rajzunkat addig, amíg a nyomtatni kívánt rész pont a nézetablak közepére kerül. A parancssor alatt található tálcán a Modell gombbal válthatunk vissza a papírlapra. Válasszuk ki a nézetablakot (egyszer klikkeljünk rá.) A NA léptéklistából válasszuk a kívánt léptéket most az 1:100-at. A program automatikusan felnagyítja a nézetablakban a kívánt méretre a rajzot.

  5. Már csak a Nyomtatás parancsot kell kiadnunk, mivel mindent beállítottunk.

  6. Az 1:50 es rajzhoz hozzunk létre egy A1-es elrendezést. Járjunk el úgy, mint az előzőekben. A nézetablakot kijelölve a léptéklistából most az 1:50-et válasszuk. Nemcsak a nézetablakban jelenik meg helyes méretben a tervünk, hanem a feliratok méretek magassága is automatikusan a felére csökken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

AutoCAD nyelvi csomag telepítése